dva přijímače

Chcete začí­t s akrobacií­, nebo máte první­ho obří­ka? Ptejte se tady.

dva přijímače

Odeslatod libor066 v 7/12/2013, 13:11

prosím o radu ..chtěl bych dát do svého modelu nějaký instal box,aby nešly proudy od serv přes přijímač a aby šly použít přijímače dva. chci totiž použít ten chrom oracover a tam jsem se dočetl,že to stíní signál . chtěl bych také podpořit nějaké místní výrobce a nekupovat powerbox za hříšné peníze. zatím jsem zjistil ,že pan Vlach dělá instal boxy jen na jeden přijímač a pan Urban neodpovídá na žádné" mejly" poraďte co dál --potřebuji hlavně aby šly použít ty dva prijímače jakoby "paralelně" aby oba měly stejné funkce a né!! 1-6 jeden přij. a 7-12 druhý --zatím moc děkuji -jedná se o futabu fasst r6014fs
libor066
Člen Akrofora
Člen Akrofora
 
Příspěvky: 26
Registrován: 1/11/2013, 20:17
Jméno: libor
Příjmení: havelka
Letiště: miřejovice u litoměřic
Hangár: geebee 2.4m belanca 2.6m Bf 109f 1,85m

Re: dva přijímače

Odeslatod Tibor v 7/12/2013, 15:44

libor066 napsal:prosím o radu ..chtěl bych dát do svého modelu nějaký instal box,aby nešly proudy od serv přes přijímač a aby šly použít přijímače dva. chci totiž použít ten chrom oracover a tam jsem se dočetl,že to stíní signál . chtěl bych také podpořit nějaké místní výrobce a nekupovat powerbox za hříšné peníze. zatím jsem zjistil ,že pan Vlach dělá instal boxy jen na jeden přijímač a pan Urban neodpovídá na žádné" mejly" poraďte co dál --potřebuji hlavně aby šly použít ty dva prijímače jakoby "paralelně" aby oba měly stejné funkce a né!! 1-6 jeden přij. a 7-12 druhý --zatím moc děkuji -jedná se o futabu fasst r6014fs

Ja používam vo všetkých svojich modeloch nad 2,5 metra vždy dve baterky, dva vypinače, dva jednoduché rozbočovače prúdu a samozrejme dva prijímače. Používam to tak, ako to máš v pláne použiť aj ty teda "akoby paralelne". Ak máš v pláne použiť k tým dvom prijímačom aj dve baterky a tým vytvoríš dva nezávisle okruhy, tak ti bude vyhovovať aj ten instalbox od Vlacha, ale budeš ich musieť použiť dva. Ak chceš ušetriť, vyrob si ich sám.
Uživatelský avatar
Tibor
Člen Akrofora
Člen Akrofora
 
Příspěvky: 143
Registrován: 12/5/2009, 21:25
Jméno: Tibor
Příjmení: Bekes
Letiště: Vysoke Tatry
Hangár: Katana 32%, DA 85
DuoKat 33% DA100
Katana 39% DA150
Decathlon 47% DA 170

Re: dva přijímače

Odeslatod lv v 7/12/2013, 16:47

libor066 napsal:prosím o radu ..chtěl bych dát do svého modelu nějaký instal box,aby nešly proudy od serv přes přijímač a aby šly použít přijímače dva. chci totiž použít ten chrom oracover a tam jsem se dočetl,že to stíní signál . chtěl bych také podpořit nějaké místní výrobce a nekupovat powerbox za hříšné peníze. zatím jsem zjistil ,že pan Vlach dělá instal boxy jen na jeden přijímač a pan Urban neodpovídá na žádné" mejly" poraďte co dál --potřebuji hlavně aby šly použít ty dva prijímače jakoby "paralelně" aby oba měly stejné funkce a né!! 1-6 jeden přij. a 7-12 druhý --zatím moc děkuji -jedná se o futabu fasst r6014fs

Pan Urban ti bohuzial neodpovie. Kiez by mohol...
Uživatelský avatar
lv
Administrator
Administrator
 
Příspěvky: 1610
Registrován: 11/2/2007, 00:58
Bydliště: Trenčianska Turná
Jméno: Ladislav
Příjmení: Vašek
Letiště: ČSaSR
Hangár: Nieuport 11 2,8m
Čihák Rapid III. 2,8m
Katana 33% 2,6m

Re: dva přijímače

Odeslatod libor066 v 7/12/2013, 17:27

takže pak třeba servo směrovky jde přes "y" šňůru do těch dvou instal boxů? -chápu to dobře? na výrobu vlastních instal boxů se opravdu necítímn ,nejsem zas takovej elektrikář a koupení dvou desek od p. Vlacha se rovná skoro powerboxu kdyby byl tak nějakej odkaz ? zatím dík
libor066
Člen Akrofora
Člen Akrofora
 
Příspěvky: 26
Registrován: 1/11/2013, 20:17
Jméno: libor
Příjmení: havelka
Letiště: miřejovice u litoměřic
Hangár: geebee 2.4m belanca 2.6m Bf 109f 1,85m

Re: dva přijímače

Odeslatod winter v 7/12/2013, 18:02

Ahoj,
koukni na to, třeba se Ti to bude zdát použitelný. ***winter***

http://www.trv-kocab.cz/cs/38-rozvodna-deska.html
http://www.v-e.cz/prod_ve2.php
Uživatelský avatar
winter
Člen Akrofora
Člen Akrofora
 
Příspěvky: 277
Registrován: 26/8/2012, 08:57
Jméno: Vlastimil
Příjmení: Zima
Hangár: Extra 330SC 35%
Extra 330LT 75" 3DHS
Extra 300 EXP 60" EF
Extra MX 58"
Yak 55M GB

Re: dva přijímače

Odeslatod sidi v 7/12/2013, 18:50

Souhlasím s Tiborem, stači dva přijímače a je zbytečné dvě rozvodné desky.
sidi
Člen Akrofora
Člen Akrofora
 
Příspěvky: 77
Registrován: 15/9/2012, 06:51
Jméno: Zdenek
Příjmení: Kupka
Hangár: Katana 2x2

Re: dva přijímače

Odeslatod Dzordzik v 7/12/2013, 19:54

Ony jsou zbytečné i ty rozvodné desky. Poku dmá model jaký píše, tak stačí serdělit serva do 2 větví do 2 RX, do každého RX separátká baterku a vypínač a je je vymalováno. Žádná rozvodná deska není na takový model třeba.
Serva se dělí např. takto:
Příklad - mějme SOP ovládanou 2 servy, pak 1. servo jde do 1. RX a 2. servo do 2. RX
křidélko po 2 servech na každém, pak vždycky jedno jde do 1. a druhé do 2. RX.
Plyn třeba do 1. RX a sytič či el. vypínač na zápalko do 2. RX.
Snad jsem to napsal pochopitelně. Třeba ti ale někdo poradí něco jiného. Létám to tak několik let a nikdy nebyl problém.
Je: Extra 300L 3m, ZDZ 160 B2RV, JMB, Mejzlík 28x12 3l, MKS 767/DS1210
Bejvávalo: Katana 3m, ZDZ 160, 2,7m Wigens MVVS 58
Uživatelský avatar
Dzordzik
Přispěvatel (video)
Přispěvatel (video)
 
Příspěvky: 955
Registrován: 4/4/2007, 16:13
Bydliště: Holešov
Jméno: Jirka
Příjmení: Chvátal
Letiště: Holešov
Hangár: Extra 300L 3m, ZDZ 160 B2RV Champion, JMB, Mejzlik 28x12 3l, MKS 767/DS1210.

Re: dva přijímače

Odeslatod libor066 v 7/12/2013, 21:57

pořád to nějak nechápu ,nebo si nerozumíme-jde mi jen o to ,aby v případě zastínění signálu jednoho přijímače převzal řízení ten druhý a letadlo se nezřítilo. nemám nikde více serv -všude jen po jednom- jen výškovka má každá půlka svoje servo . řeším to poprvé a vlastně ani nevím jak to funguje ,když přijímají oba přijímače dobrý signál -prosím omluvte moji "natvrdlost" lítám jen 4roky a není se u nás v ltm s kým poradit-- dík ---------------------- ještě se chci zeptat na malou drobnost ohledně vrtule--koupil jsem si první uhlíkovou vrtuli v životě a když jsem ji nasadil na čep motoru tak nedosedla na unašeč rovně ale na jedné straně odstává tak 0.4mm .kdybych začal vrtuli utahovat imbus šroubama tak bych ten čep určitě ohnul--co stím? jedná se o PT 28/10 když jsem to řešil s výrobcem ,řekl že to byl asi křivý čep ve formě a že pošle jinou rovnou ,ale poslal možná jinou,ale uplně stejně křivou -jak to mám srovnat? za rady děkuji
Naposledy upravil libor066 dne 8/12/2013, 12:47, celkově upraveno 1
libor066
Člen Akrofora
Člen Akrofora
 
Příspěvky: 26
Registrován: 1/11/2013, 20:17
Jméno: libor
Příjmení: havelka
Letiště: miřejovice u litoměřic
Hangár: geebee 2.4m belanca 2.6m Bf 109f 1,85m

Re: dva přijímače

Odeslatod Dzordzik v 7/12/2013, 22:24

Pokud jde o vrtuli, tak se mi to nezdá, jsi si jistý, že nemůžeš mít naopak ty ohnutý vrtulový čep? Vyšroubuj ho z motoru a zkus pootáčet na skle, případné ohnutí by se hned ukázalo. Pokud zjistíš, že čep máš v pořádku, nafoť to a pošli výrobci. Je na něm aby ti poslal vrtuli bez vady, pokud se ukáže, že to je vrtulí.
Pokud jde o ten princip práce 2 RX. Tam se nic nepřepíná ani nevyhodnoduje. Oba RX pracují zároveň a každý z nich ovládá v tu chvíli serva na něj připojená. Pokud máš model, který chceš potáhnout fólií, která signál odráží, umísti antény do míst, kde tato fólie není a nebo je ideálně umísti vně modelu. Stejně se to dělá u celouhlíkových modelů větroňů. Neuvedl si jaký 2,4GHz systém létáš. Pokud nějaký, který má možnost přidat k hlavnímu RX ještě satelit, dá se doporučit jeho použití. RX a satelit dej v modelu co nejdále od sebe.
Je: Extra 300L 3m, ZDZ 160 B2RV, JMB, Mejzlík 28x12 3l, MKS 767/DS1210
Bejvávalo: Katana 3m, ZDZ 160, 2,7m Wigens MVVS 58
Uživatelský avatar
Dzordzik
Přispěvatel (video)
Přispěvatel (video)
 
Příspěvky: 955
Registrován: 4/4/2007, 16:13
Bydliště: Holešov
Jméno: Jirka
Příjmení: Chvátal
Letiště: Holešov
Hangár: Extra 300L 3m, ZDZ 160 B2RV Champion, JMB, Mejzlik 28x12 3l, MKS 767/DS1210.

Re: dva přijímače

Odeslatod libor066 v 7/12/2013, 22:39

nejdřív tu vrtuli --ten motor je uplně novej a dřěvěný vrtule fiala na něm seděj perfekt -- jinak mám futabu fasst--- když jsem mluvil s panem Tošovským zdálo se mi ,že snad mám ten problém jen já nebo, že je ta křivost normální, nemohl jsem mu jako začátečník moc oponovat navíc řekl,že pošle jinou ,ale ta je stejně křivá jako ta první-- nechtěl bych toto opakovat do nekonečna---snad když dremlem obrousím tu díru na opačných stranách ,to sedne --ještě zatím není vyvrtaná na ty unašecí imbusy
libor066
Člen Akrofora
Člen Akrofora
 
Příspěvky: 26
Registrován: 1/11/2013, 20:17
Jméno: libor
Příjmení: havelka
Letiště: miřejovice u litoměřic
Hangár: geebee 2.4m belanca 2.6m Bf 109f 1,85m

Re: dva přijímače

Odeslatod Dzordzik v 8/12/2013, 08:20

K vrtuli - vrtání je blbost. Mohl bys to nasadit na motor a vyfotit a fotku dát sem? Je fakt, že jsem ještě za x let neslyšel o jediném případu kdy by někdo měl vrtuli s nesouosou dírou pro unašeč, ale stát se to samozřejmě může. za mě s vrtulema PT maximální spokojenost.
Futabu nemám, s tou ti poradí spíš někdo kdo ji létá, ale osobně bych se u tvého modelu vykašlal na rozvodné desky, víc jak jeden přijímač a udělal to jako 1RX bez rozvodné desky, 1 el. vypínač a 1 sada baterek, pokud ovšem nemáš obra s víc jak 10 servy nebo ty serva jsou extrémně žravé. Létal jsem roky 2,6m akrobata na 1 RX, 1 vypínač a 1 RX sadu a nebyl problém. Nevím jestli Futaba má nějaké satelity, pokud ano, v tomto případě bych o něm uvažoval.
Nechceš napsat o jaký model jde, jak velký, kolik a jakých serv v něm bude? Ať se někam posuneme.
Je: Extra 300L 3m, ZDZ 160 B2RV, JMB, Mejzlík 28x12 3l, MKS 767/DS1210
Bejvávalo: Katana 3m, ZDZ 160, 2,7m Wigens MVVS 58
Uživatelský avatar
Dzordzik
Přispěvatel (video)
Přispěvatel (video)
 
Příspěvky: 955
Registrován: 4/4/2007, 16:13
Bydliště: Holešov
Jméno: Jirka
Příjmení: Chvátal
Letiště: Holešov
Hangár: Extra 300L 3m, ZDZ 160 B2RV Champion, JMB, Mejzlik 28x12 3l, MKS 767/DS1210.

Re: dva přijímače

Odeslatod rodzr v 8/12/2013, 10:01

...sice bylo už skoro vše řečeno, přesto -
...z kopce skoro vidíš k Proškovi, určitě by ti rád poradil, ba jsou tam i jiní, jen se zeptat ( a kdyžtak přijeď do Lípy, ukážu ti vše naživo ve vlečných )
Fasst nepotřebuje satelity :-D
Vrtule - myslím si, že problém bude spíše v motoru ( i moje nejnovější vrtule od PT 30/12 a 26/12 sedí na ZDZ jak prdelka na nočníku.
Rozvod - skutečně je pro tvůj účel zbytečné používat jakékoli " rozvodnice ". Pokud se chceš dozvědět konkrétně jak na to - přijed, vyplatí se to. Bezpečné letadlo je základ. A možností, jak to provést je množství - viz Džordžík. Pokud máš převážně na kormidle jedno servo, já třeba pouze rozděluji napájení do větví a napřímo napájím některá serva. A stačí ti jeden přijímač - 6014 je dostatečně kvalitní na to, aby řádně fungoval - předpoklad je správné umístění antének
rodzr
Člen Akrofora
Člen Akrofora
 
Příspěvky: 18
Registrován: 9/3/2010, 21:44
Jméno: Roger
Příjmení: Svatoň
Letiště: Česká Lípa
Hangár: Robin 3,5m, 160 ccm
MX - 2, 2,6m, 90 ccm
LG 130 4,4m
Anděl 3,25m

Re: dva přijímače

Odeslatod libor066 v 8/12/2013, 12:11

jedná se o tu geebee od badana asi 240x240cm serv je jen 8 ale jednalo se mi o tu chrom folii a její stínění ta geebee je dost bachratá tak když dám přijímač třeba nahoru ke kabině a poletím břichem k sobě aby to porád fungovalo jsem měl strach ,jinak tu vrtuli klidně nafotím --jak se sem dávaj fotky? jinak s tím Proškem je to sice pravda ,ale ještě jsem tam nikdy nebyl a s tou Lípou -sem tam tam jezdím na nohejbal tak možná někdy ---- ta vrtule muže být problém jen toho jednoho rozměru 28/10-kdyby někdo měl stejnou tak pul roku starou bude asi také křivá
libor066
Člen Akrofora
Člen Akrofora
 
Příspěvky: 26
Registrován: 1/11/2013, 20:17
Jméno: libor
Příjmení: havelka
Letiště: miřejovice u litoměřic
Hangár: geebee 2.4m belanca 2.6m Bf 109f 1,85m

Re: dva přijímače

Odeslatod lv v 8/12/2013, 13:47

libor066 napsal:--jak se sem dávaj fotky?

Pod oknom kde píšeš príspevok je záložka "Príloha" a tam si naklikáš obrázok z počítača
Uživatelský avatar
lv
Administrator
Administrator
 
Příspěvky: 1610
Registrován: 11/2/2007, 00:58
Bydliště: Trenčianska Turná
Jméno: Ladislav
Příjmení: Vašek
Letiště: ČSaSR
Hangár: Nieuport 11 2,8m
Čihák Rapid III. 2,8m
Katana 33% 2,6m

Re: dva přijímače

Odeslatod Tibor v 8/12/2013, 17:01

libor066 napsal:pořád to nějak nechápu ,nebo si nerozumíme-jde mi jen o to ,aby v případě zastínění signálu jednoho přijímače převzal řízení ten druhý a letadlo se nezřítilo. nemám nikde více serv -všude jen po jednom- jen výškovka má každá půlka svoje servo .

Myslím, že na tvoj model bude postačovať jeden prijímač, vypinač a baterka. Ak chceš pre zvýšenie bezpečnosti použiť dva prijímače, použi aj dva vypinače a dve baterky. Ja by som to zapojil tak ako ti to popísal Dzordzik. Keďže nemáš po dve servá na každej riadiacej ploche tak to môžeš zapojiť zjednodušene asi takto :
prijímač 1 : ľavé krídelko, pravá výškovka, smerovka, vypinač zapalovania alebo sytič,
prijímač 2 : pravé krídelko, ľavá výškovka, plyn,
Pri takomto zapojení sa bude dať s modelom nudzovo letieť a pristáť ak vysadí ktorýkoľvek prijímač. Podmienka ale je, aby prijímač ktorý nebude mať signál uvolnil servá.
Na ilustráciu : podobne mám zapojenú trojmetrovú Katanu. Za letu sa mi rozpojil napájací konektor baterie jedného prijímača. V činnosti zostal druhý prijímač. Model začal reagoať tupšie, polovica výškovky fungovala, druhá sa udržiavala v neutrále len ofukovaním. Bez problémov som ešte urobil okruh a bezpečne pristal.
V mojom prípade som mal výpadok napájania prijímača a serv jedneho okruhu, takže tie servá ostali bez elektriky a uvolnili sa.
Ak by však došlo len k strate signálu a napájanie by ostalo, vtedy je potrebné nastaviť failsafe prijímača tak, aby pri strate signálu "uvolnil servá" a nefunkčné riadiace plochy sa dostali do neutrálu len za pomoci prúdu vzduchu letiacého modelu.
Uživatelský avatar
Tibor
Člen Akrofora
Člen Akrofora
 
Příspěvky: 143
Registrován: 12/5/2009, 21:25
Jméno: Tibor
Příjmení: Bekes
Letiště: Vysoke Tatry
Hangár: Katana 32%, DA 85
DuoKat 33% DA100
Katana 39% DA150
Decathlon 47% DA 170

Re: dva přijímače

Odeslatod libor066 v 8/12/2013, 20:56

vrtule fiala sedí dobře
Přílohy
vrtpt 002.jpg
libor066
Člen Akrofora
Člen Akrofora
 
Příspěvky: 26
Registrován: 1/11/2013, 20:17
Jméno: libor
Příjmení: havelka
Letiště: miřejovice u litoměřic
Hangár: geebee 2.4m belanca 2.6m Bf 109f 1,85m

Re: dva přijímače

Odeslatod libor066 v 8/12/2013, 20:57

uhlík PT nic moc
Přílohy
vrtpt 003.jpg
libor066
Člen Akrofora
Člen Akrofora
 
Příspěvky: 26
Registrován: 1/11/2013, 20:17
Jméno: libor
Příjmení: havelka
Letiště: miřejovice u litoměřic
Hangár: geebee 2.4m belanca 2.6m Bf 109f 1,85m

Re: dva přijímače

Odeslatod libor066 v 8/12/2013, 21:00

vejdou se tam 4listy papíru
Přílohy
vrtpt 004.jpg
libor066
Člen Akrofora
Člen Akrofora
 
Příspěvky: 26
Registrován: 1/11/2013, 20:17
Jméno: libor
Příjmení: havelka
Letiště: miřejovice u litoměřic
Hangár: geebee 2.4m belanca 2.6m Bf 109f 1,85m

Re: dva přijímače

Odeslatod winter v 8/12/2013, 22:53

Něco podobného jsem měl u dřevěné vrtule. Pošteloval jsem to za pomoci ocelového měřítka, vyvažovačky a kulatého pilníku. Je to mrzuté u takovéto echt vrtule. Pokud je tedy unašeč ok. To ale zjistíš snadno. ***winter***
Uživatelský avatar
winter
Člen Akrofora
Člen Akrofora
 
Příspěvky: 277
Registrován: 26/8/2012, 08:57
Jméno: Vlastimil
Příjmení: Zima
Hangár: Extra 330SC 35%
Extra 330LT 75" 3DHS
Extra 300 EXP 60" EF
Extra MX 58"
Yak 55M GB

Re: dva přijímače

Odeslatod sidi v 9/12/2013, 19:11

Vem to z jedné strany kulatým pilníkem.
sidi
Člen Akrofora
Člen Akrofora
 
Příspěvky: 77
Registrován: 15/9/2012, 06:51
Jméno: Zdenek
Příjmení: Kupka
Hangár: Katana 2x2

Další

Zpět na Začátečník

Kdo je online

Členové procházející toto fórum: Žádní členové a 3 návštevníků