Stránka 1 z 4

dva přijímače

OdeslatNapsal: 7/12/2013, 13:11
od libor066
prosím o radu ..chtěl bych dát do svého modelu nějaký instal box,aby nešly proudy od serv přes přijímač a aby šly použít přijímače dva. chci totiž použít ten chrom oracover a tam jsem se dočetl,že to stíní signál . chtěl bych také podpořit nějaké místní výrobce a nekupovat powerbox za hříšné peníze. zatím jsem zjistil ,že pan Vlach dělá instal boxy jen na jeden přijímač a pan Urban neodpovídá na žádné" mejly" poraďte co dál --potřebuji hlavně aby šly použít ty dva prijímače jakoby "paralelně" aby oba měly stejné funkce a né!! 1-6 jeden přij. a 7-12 druhý --zatím moc děkuji -jedná se o futabu fasst r6014fs

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 7/12/2013, 15:44
od Tibor
libor066 napsal:prosím o radu ..chtěl bych dát do svého modelu nějaký instal box,aby nešly proudy od serv přes přijímač a aby šly použít přijímače dva. chci totiž použít ten chrom oracover a tam jsem se dočetl,že to stíní signál . chtěl bych také podpořit nějaké místní výrobce a nekupovat powerbox za hříšné peníze. zatím jsem zjistil ,že pan Vlach dělá instal boxy jen na jeden přijímač a pan Urban neodpovídá na žádné" mejly" poraďte co dál --potřebuji hlavně aby šly použít ty dva prijímače jakoby "paralelně" aby oba měly stejné funkce a né!! 1-6 jeden přij. a 7-12 druhý --zatím moc děkuji -jedná se o futabu fasst r6014fs

Ja používam vo všetkých svojich modeloch nad 2,5 metra vždy dve baterky, dva vypinače, dva jednoduché rozbočovače prúdu a samozrejme dva prijímače. Používam to tak, ako to máš v pláne použiť aj ty teda "akoby paralelne". Ak máš v pláne použiť k tým dvom prijímačom aj dve baterky a tým vytvoríš dva nezávisle okruhy, tak ti bude vyhovovať aj ten instalbox od Vlacha, ale budeš ich musieť použiť dva. Ak chceš ušetriť, vyrob si ich sám.

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 7/12/2013, 16:47
od lv
libor066 napsal:prosím o radu ..chtěl bych dát do svého modelu nějaký instal box,aby nešly proudy od serv přes přijímač a aby šly použít přijímače dva. chci totiž použít ten chrom oracover a tam jsem se dočetl,že to stíní signál . chtěl bych také podpořit nějaké místní výrobce a nekupovat powerbox za hříšné peníze. zatím jsem zjistil ,že pan Vlach dělá instal boxy jen na jeden přijímač a pan Urban neodpovídá na žádné" mejly" poraďte co dál --potřebuji hlavně aby šly použít ty dva prijímače jakoby "paralelně" aby oba měly stejné funkce a né!! 1-6 jeden přij. a 7-12 druhý --zatím moc děkuji -jedná se o futabu fasst r6014fs

Pan Urban ti bohuzial neodpovie. Kiez by mohol...

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 7/12/2013, 17:27
od libor066
takže pak třeba servo směrovky jde přes "y" šňůru do těch dvou instal boxů? -chápu to dobře? na výrobu vlastních instal boxů se opravdu necítímn ,nejsem zas takovej elektrikář a koupení dvou desek od p. Vlacha se rovná skoro powerboxu kdyby byl tak nějakej odkaz ? zatím dík

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 7/12/2013, 18:02
od winter
Ahoj,
koukni na to, třeba se Ti to bude zdát použitelný. ***winter***

http://www.trv-kocab.cz/cs/38-rozvodna-deska.html
http://www.v-e.cz/prod_ve2.php

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 7/12/2013, 18:50
od sidi
Souhlasím s Tiborem, stači dva přijímače a je zbytečné dvě rozvodné desky.

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 7/12/2013, 19:54
od Dzordzik
Ony jsou zbytečné i ty rozvodné desky. Poku dmá model jaký píše, tak stačí serdělit serva do 2 větví do 2 RX, do každého RX separátká baterku a vypínač a je je vymalováno. Žádná rozvodná deska není na takový model třeba.
Serva se dělí např. takto:
Příklad - mějme SOP ovládanou 2 servy, pak 1. servo jde do 1. RX a 2. servo do 2. RX
křidélko po 2 servech na každém, pak vždycky jedno jde do 1. a druhé do 2. RX.
Plyn třeba do 1. RX a sytič či el. vypínač na zápalko do 2. RX.
Snad jsem to napsal pochopitelně. Třeba ti ale někdo poradí něco jiného. Létám to tak několik let a nikdy nebyl problém.

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 7/12/2013, 21:57
od libor066
pořád to nějak nechápu ,nebo si nerozumíme-jde mi jen o to ,aby v případě zastínění signálu jednoho přijímače převzal řízení ten druhý a letadlo se nezřítilo. nemám nikde více serv -všude jen po jednom- jen výškovka má každá půlka svoje servo . řeším to poprvé a vlastně ani nevím jak to funguje ,když přijímají oba přijímače dobrý signál -prosím omluvte moji "natvrdlost" lítám jen 4roky a není se u nás v ltm s kým poradit-- dík ---------------------- ještě se chci zeptat na malou drobnost ohledně vrtule--koupil jsem si první uhlíkovou vrtuli v životě a když jsem ji nasadil na čep motoru tak nedosedla na unašeč rovně ale na jedné straně odstává tak 0.4mm .kdybych začal vrtuli utahovat imbus šroubama tak bych ten čep určitě ohnul--co stím? jedná se o PT 28/10 když jsem to řešil s výrobcem ,řekl že to byl asi křivý čep ve formě a že pošle jinou rovnou ,ale poslal možná jinou,ale uplně stejně křivou -jak to mám srovnat? za rady děkuji

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 7/12/2013, 22:24
od Dzordzik
Pokud jde o vrtuli, tak se mi to nezdá, jsi si jistý, že nemůžeš mít naopak ty ohnutý vrtulový čep? Vyšroubuj ho z motoru a zkus pootáčet na skle, případné ohnutí by se hned ukázalo. Pokud zjistíš, že čep máš v pořádku, nafoť to a pošli výrobci. Je na něm aby ti poslal vrtuli bez vady, pokud se ukáže, že to je vrtulí.
Pokud jde o ten princip práce 2 RX. Tam se nic nepřepíná ani nevyhodnoduje. Oba RX pracují zároveň a každý z nich ovládá v tu chvíli serva na něj připojená. Pokud máš model, který chceš potáhnout fólií, která signál odráží, umísti antény do míst, kde tato fólie není a nebo je ideálně umísti vně modelu. Stejně se to dělá u celouhlíkových modelů větroňů. Neuvedl si jaký 2,4GHz systém létáš. Pokud nějaký, který má možnost přidat k hlavnímu RX ještě satelit, dá se doporučit jeho použití. RX a satelit dej v modelu co nejdále od sebe.

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 7/12/2013, 22:39
od libor066
nejdřív tu vrtuli --ten motor je uplně novej a dřěvěný vrtule fiala na něm seděj perfekt -- jinak mám futabu fasst--- když jsem mluvil s panem Tošovským zdálo se mi ,že snad mám ten problém jen já nebo, že je ta křivost normální, nemohl jsem mu jako začátečník moc oponovat navíc řekl,že pošle jinou ,ale ta je stejně křivá jako ta první-- nechtěl bych toto opakovat do nekonečna---snad když dremlem obrousím tu díru na opačných stranách ,to sedne --ještě zatím není vyvrtaná na ty unašecí imbusy

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 8/12/2013, 08:20
od Dzordzik
K vrtuli - vrtání je blbost. Mohl bys to nasadit na motor a vyfotit a fotku dát sem? Je fakt, že jsem ještě za x let neslyšel o jediném případu kdy by někdo měl vrtuli s nesouosou dírou pro unašeč, ale stát se to samozřejmě může. za mě s vrtulema PT maximální spokojenost.
Futabu nemám, s tou ti poradí spíš někdo kdo ji létá, ale osobně bych se u tvého modelu vykašlal na rozvodné desky, víc jak jeden přijímač a udělal to jako 1RX bez rozvodné desky, 1 el. vypínač a 1 sada baterek, pokud ovšem nemáš obra s víc jak 10 servy nebo ty serva jsou extrémně žravé. Létal jsem roky 2,6m akrobata na 1 RX, 1 vypínač a 1 RX sadu a nebyl problém. Nevím jestli Futaba má nějaké satelity, pokud ano, v tomto případě bych o něm uvažoval.
Nechceš napsat o jaký model jde, jak velký, kolik a jakých serv v něm bude? Ať se někam posuneme.

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 8/12/2013, 10:01
od rodzr
...sice bylo už skoro vše řečeno, přesto -
...z kopce skoro vidíš k Proškovi, určitě by ti rád poradil, ba jsou tam i jiní, jen se zeptat ( a kdyžtak přijeď do Lípy, ukážu ti vše naživo ve vlečných )
Fasst nepotřebuje satelity :-D
Vrtule - myslím si, že problém bude spíše v motoru ( i moje nejnovější vrtule od PT 30/12 a 26/12 sedí na ZDZ jak prdelka na nočníku.
Rozvod - skutečně je pro tvůj účel zbytečné používat jakékoli " rozvodnice ". Pokud se chceš dozvědět konkrétně jak na to - přijed, vyplatí se to. Bezpečné letadlo je základ. A možností, jak to provést je množství - viz Džordžík. Pokud máš převážně na kormidle jedno servo, já třeba pouze rozděluji napájení do větví a napřímo napájím některá serva. A stačí ti jeden přijímač - 6014 je dostatečně kvalitní na to, aby řádně fungoval - předpoklad je správné umístění antének

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 8/12/2013, 12:11
od libor066
jedná se o tu geebee od badana asi 240x240cm serv je jen 8 ale jednalo se mi o tu chrom folii a její stínění ta geebee je dost bachratá tak když dám přijímač třeba nahoru ke kabině a poletím břichem k sobě aby to porád fungovalo jsem měl strach ,jinak tu vrtuli klidně nafotím --jak se sem dávaj fotky? jinak s tím Proškem je to sice pravda ,ale ještě jsem tam nikdy nebyl a s tou Lípou -sem tam tam jezdím na nohejbal tak možná někdy ---- ta vrtule muže být problém jen toho jednoho rozměru 28/10-kdyby někdo měl stejnou tak pul roku starou bude asi také křivá

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 8/12/2013, 13:47
od lv
libor066 napsal:--jak se sem dávaj fotky?

Pod oknom kde píšeš príspevok je záložka "Príloha" a tam si naklikáš obrázok z počítača

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 8/12/2013, 17:01
od Tibor
libor066 napsal:pořád to nějak nechápu ,nebo si nerozumíme-jde mi jen o to ,aby v případě zastínění signálu jednoho přijímače převzal řízení ten druhý a letadlo se nezřítilo. nemám nikde více serv -všude jen po jednom- jen výškovka má každá půlka svoje servo .

Myslím, že na tvoj model bude postačovať jeden prijímač, vypinač a baterka. Ak chceš pre zvýšenie bezpečnosti použiť dva prijímače, použi aj dva vypinače a dve baterky. Ja by som to zapojil tak ako ti to popísal Dzordzik. Keďže nemáš po dve servá na každej riadiacej ploche tak to môžeš zapojiť zjednodušene asi takto :
prijímač 1 : ľavé krídelko, pravá výškovka, smerovka, vypinač zapalovania alebo sytič,
prijímač 2 : pravé krídelko, ľavá výškovka, plyn,
Pri takomto zapojení sa bude dať s modelom nudzovo letieť a pristáť ak vysadí ktorýkoľvek prijímač. Podmienka ale je, aby prijímač ktorý nebude mať signál uvolnil servá.
Na ilustráciu : podobne mám zapojenú trojmetrovú Katanu. Za letu sa mi rozpojil napájací konektor baterie jedného prijímača. V činnosti zostal druhý prijímač. Model začal reagoať tupšie, polovica výškovky fungovala, druhá sa udržiavala v neutrále len ofukovaním. Bez problémov som ešte urobil okruh a bezpečne pristal.
V mojom prípade som mal výpadok napájania prijímača a serv jedneho okruhu, takže tie servá ostali bez elektriky a uvolnili sa.
Ak by však došlo len k strate signálu a napájanie by ostalo, vtedy je potrebné nastaviť failsafe prijímača tak, aby pri strate signálu "uvolnil servá" a nefunkčné riadiace plochy sa dostali do neutrálu len za pomoci prúdu vzduchu letiacého modelu.

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 8/12/2013, 20:56
od libor066
vrtule fiala sedí dobře

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 8/12/2013, 20:57
od libor066
uhlík PT nic moc

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 8/12/2013, 21:00
od libor066
vejdou se tam 4listy papíru

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 8/12/2013, 22:53
od winter
Něco podobného jsem měl u dřevěné vrtule. Pošteloval jsem to za pomoci ocelového měřítka, vyvažovačky a kulatého pilníku. Je to mrzuté u takovéto echt vrtule. Pokud je tedy unašeč ok. To ale zjistíš snadno. ***winter***

Re: dva přijímače

OdeslatNapsal: 9/12/2013, 19:11
od sidi
Vem to z jedné strany kulatým pilníkem.