lv napsal:Dzordzik napsal: Pokud s tím hodlá tazatel vlekat a to tak že hodně, tak bych do toho nešel. Za mě raději servo s celokovovou krabičkou a převody. MKS už létám x tou sezónu a není třeba měnit ani krabičku ani převody a to mám navlekány hektary. Všechno je to o tom jestli vlekat příležitostně nebo hodně. Tomu je pak potřeba přizpůsobit všechno, od serv, přes motor, baterky atd atd.
Je rozdiel 3m akrovlečná s motorom 160-180ccm a 3m Pipper (motorový vetroň) s motorom 60-80ccm. Je rozdiel medzi vlekaním "hodne" ala dzordzik 5 rokov späť a vlekaním ala Dzordzik dnes. Takže byť tebou by som to až tak neprežíval.
Čo sa týka prevodov a krabičky, tak tie vydržia pokiaľ nepríde zásadná rana. No a pri cene 30% z MKS ich môže 3x vymeniť za nové. Toľko ale ten Pipper nevydrží.
Toš tak
Jaký vliv má to kolik jsem vlekal před 5 lety a dnes na to jaké serva vybrat do letadla? Nechápem ...
A to jestli Piper vydrží nebo ne opět nemá vliv na výběr serv. To je prostě dané. Může s tím praštit při záletu ale taky může vydržet jako Piper Mirka Nedorosta, který má v sobě snad už 3 nebo 4 motor a má navlekáno daleko víc než moje Extra a že toho ještě navleká ... A k ceně MKS a Fotab co si napostoval, nějak tam nevidím, že by Futaba stála třetinu oproti MKS servu, asi máte v SK nějaké jiné kalkulačky nebo ceny. Tvrdím, že na výběr serv má hlavní vliv typ modelu, osazený motor a to jak často chce vlekat. Na diskusích se odvědi asi nedočká, chce se pobavit s někým kdo vleká hodně s podobným typem předlohy jako má on. Vlekaři co vlekají hodně si už cestou levných serv prošli a pokud vím, skoro nikdo u nich nezůstal.
Jinak já mluvil o servech s kovovou krabičkou obecně, rozhodně je nedělá jenom MKS. To že je létám já má svůj důvod a rozhodně to v nejbližších letech nehodlám měnit. V Extře už zůstala jenom 1 Futaba, na plynu a ta má tak vyrachtané převody a krabičku že půjde pryč co nevidět. všechny 4 Futaby z výškovky šly pryč už před lety, ze stejného důvodu. Samozřejmě převody a krabička stojí mnohem víc jak celé servo a to stojí tolik, při tak směšných parametrech že je to v poměru cena/parametry asi nejhorší servo co jsem kdy měl a ani v životnosti se to neodrazilo. A co hůř, oproti MKS servům na stejné ovládané ploše měly hrozně škubavý, nepravidelný chod, všechny. Dělal jsem na to kdysi i video. Vše zústalos tejné, jenom servo se vyměnilo a rozdíl je na videu vidět víc než dobře. Jinak netvrdím že Futaba obecně dělá špatná serva, jenom jsou obecně hodně drahá a je potřeba dobře vybírat.