Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 06.07.2005 20:12 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.4.2005
Příspěvky: 268
Bydliště: Nové Město nad Metují
Souhlasím že NiCD 1700 dají větší proud než NiMH a ten nabíjecí proud je pro NiCD snesitelný ale NiMH by se asi upekli.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 06.07.2005 22:26 
Mazák
Mazák

Registrován: 1.7.2005
Příspěvky: 708
Bydliště: ČR
Porovnavat NiCD a NiMH je naprosty nesmysl, protoze jejich chemicke slozeni je castecne odlisne a take se chovaji pri nabijeni chovaji jinak.
ZD pise, ze jeho SANYO 1700 se pri proudu 6A zahreji do 30°C, pouze ale jenom tipuje!!! Zajimalo by me, k jakym udajum by dosel, pokud by
provedl skutecne mereni. Navic baterie se zahrivaji vzdy a je jedno zda nabiji vyhlazenym nebo pulznim proudem, protoze zahrati baterie je vzdy zpusobeno tim, ze aku pred koncem nabijeni jiz neni plne schopen "akumulovat" dodany naboj a tento naboj, ktery je "navic" se
zakonite premeni na teplo. Vzrust teploty je vzdy az ke konci nabijeci krivky, nekde ve 2/3 (inflexni bod). Navic NiCD baterie jsou schopny
lepe se vyrovnavat s timto ztratovym nabojem (vysledna nizsi teplota na konci nabijeni nez u NiMH).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 07.07.2005 6:08 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11191
Bydliště: Břeclav, ČR
Nemáš tak úplně pravdu. Nabíječky s "vysoce pulsním" proudem zahřívají více, protož accu je přebíjen i při nastavení manšího proudu. Jednoduše není schopun ty šlehy absobovat a je přebíjen po celou dobu nabíjení. Přebíjet totiž lze i téměř vybitý accu, stačí do něj rvát větší proud, než chemie stíhá pohltit.

30°C - je odhad, vlažné. Vzhledem k tomu, že mne pálí už 38°C je ta teplota výrazně pod tímto limitem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 07.07.2005 18:46 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.4.2005
Příspěvky: 268
Bydliště: Nové Město nad Metují
to FlyerMan:
Souhlasím s tím, že nelze porovnávat NiCD a NiMH akumulátory co do velikosti nabíjecích a vybíjecích proudů a ostatních vlastností. Ostatně byl rozdíl i vidět kdy ZDZD napsal "desetičlánek NiCD Sanyo 1700 proudem 6A" zatím co já jsem mu psal "osmičlánek KANN 1050 mAh NiMH proudem 1,5-2A".
nejednalo se o porovnávání dvou sad které nemají společnou ani jednu vlastnost, ale o porovnávání a diskusi o nabíječích aku.

to zdzd:
Jaká nabíječka je s "vysoce pulzním" proudem?
Už sem psal , že se regulace provádí u elektronických nabíječů pomocí spínacích tranzistorů, ty jsou použity ovšem u nabíječů s transformátorem ještě před usměrňovací částí tedy spínají pouze proudy před usměrňovací částí a filtrem. Další regulace se provádí tranzistory které jsou zapojeny a fungují jako proměnné výkonové odpory předřazené filtru a zátěži tedy akumulátorům, které nabíjíme. Čim menším proudem se nabíjí tím větší odpor (menší průchodnost) mají tranzistory a právě ten přebytečný "větší proud" (elektrický výkon) se vyzáří v podobě tepla nikoly přes akumulátor , ale přes tranzistory a jejich chladič.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 07.07.2005 19:16 
Mazák
Mazák

Registrován: 1.7.2005
Příspěvky: 708
Bydliště: ČR
to ZD: Hlavne je treba u osciloskopu mit proudovou sondu. Pokud nekdo meri pres buhvijaky bocnik, kdovi co se mu na nem naindukuje a pak do sveta vypousti poplasne zpravy, ze ta a ta nabijecka nabiji hroznymi proudovymi spickami atd. Az budete mit nejake grafy z Vaseho nabijece TEMA, rad se na ne podivam :-)

Taktez jsem majitelem sady 8xKAN1050, nabijena pouze BEL2000 + 1xmesicne srovnana. Vedu si jeji historii s nasledujicimi vysledky:
Datum porizeni: 12.6.2004
Vydana kapacita po formovani: 0.98Ah
Nyni ma zasebou cca 180 cyklu, kdy prvnich 80 byla znacne pretezovana odbery do 20A!!! Po techto 80 cyklech dalsich 100 pohani jiny model s nizsim odberem, kdy proudy jsou do max.12A. Posledne merena vydana kapacita <b>0.96Ah</b> a to byla ze zacatku tezce pretezovana a po celou dobu nabijena <i>vysoce pulsni</i> nabijeckou :-) Pokles naboje prisuzuji <i><b>pretezovani</b></i>, !!!ne nabijeni!!!
Vzdy nabijena max.2C, teplota bez chlazeni do 34°C, s chlazenim (ofukovani prostym ventilatorem z PC zdroje) max.25°C v horkych letnich dnech.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 07.07.2005 20:51 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11191
Bydliště: Břeclav, ČR
Hoši, já to neměřil, měřil to erektus, který není žádný pako ani břídil. Viz. třeba http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ef05446cab

Nabíječku dělá jako bakalářskou práci na VŠ a má kdispozici veškeré vybavení + odborný dozor. Šlendrián by mu neprošel. Začal úpravami BELu, kde se na spínacích (Nikoliv "Další regulace se provádí tranzistory které jsou zapojeny a fungují jako proměnné výkonové odpory předřazené filtru a zátěži tedy akumulátorům, které nabíjíme." - tak BEL opravdu nefunguje.) tranzistorech a okolních idukčnostech vznikaly špičky řádově desítek ampér. Narval k tomu hafo kondíků, filtrů a kdejaké vyhlazovací verbeže bez výraznějšího úspěchu. Celý případ BEL odpískal.

Zeptejte se jeho...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 08.07.2005 21:54 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.4.2005
Příspěvky: 268
Bydliště: Nové Město nad Metují
Na tom odkazu se řeší jakýsi nabíječ, který byl opravdu předmětem bakalářské práce nicméně to není BEL2000 nebo se o tom nikdo nezmiňuje. A z obrázků se o BEL nejedná.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 09.07.2005 8:42 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11191
Bydliště: Břeclav, ČR
Šmarjá... Už na začátku tohoto vlákna jsem psal, že ty grafy měl na svém webu do jeho aktualizace (i s linkem). Teď jsme se bavili o tom, zda ten člověk, který to měřil, je dostatečně fundovaný nebo ne.

Na tom odkazu je vidět, čím se zabývé, že to umí a taky jeho email. Pokud jsi zvědavý, napiš mu. Ty grafy i popis úprav někde má.

Já to nepotřebuju. Mně může BEL vlézt na záda...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 09.07.2005 12:28 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11191
Bydliště: Břeclav, ČR
Naposled k BELům:

Erektus http://www.mojehobby.cz/userInfo.php?udid=1274 měřil BEL 510. Požádal jsem ho aby sem dal výsledky, což mi slíbil.

vlastikd http://www.mojehobby.cz/userInfo.php?udid=3376 měřil BEL 2000. Výsledky jsou k vidění tu: http://vlastikd.webz.cz/BEL/index.htm před úpravou, po úpravě, vliv měření...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Bel vs ostatní
PříspěvekNapsal: sob 09.07.2005 12:29 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2005
Příspěvky: 23
Zkusím to nějak vysvětlit.
principiélně se jedná o zastaralou a naprsto nesmyslnou konstrukci belových výrobků a konče šílenou cenou mizerného nabíječe.
Trošku opravím zd, já měřil 510ku pomocí loggeru, 2000 měřil vlastikd na digitálním oscilu a zkoušel použít filtry na vylepšení.

Ke konstrukci 510. Je to vlstně spínač s ovládanou střídou, kterou se reguluje nabíjecí proud. Tzn do aku teče po sice krátkou chvíli ale i tak velký proud. Tímto stylem se dá řídit výkon do odporových zátěží a ne do baterek. Jedinoá výhoda ejho koncepce je malý chladič, protože aktivní prvky nepracují v lineárnínm režimu, ale ve spínacím. I tak jsou ztráty na jeho konsturkci obrovské!! Nehledě na použité součástky, díky kterým má každý kus naprosto rozdílné tolerance což je nejmarkantnější na detekci deltapeaku. Autor se spoléhá na jistý výběrový parametr diody (proud v závěrném směru), který je dost nestabilní. Pokud jste ěnkdo měl tohto bela zkontorlujte si banánky a konektory, vše bude opálené díky velkým proudovým špičkám.
Bel 2000 je to samý neštěstí. Zde tada je aspoň tlumivka na částečnou filtraci ale moc nefunguje. S rychlostí jednočipu, kterým je řízen spínanej zdroj proudu je maximálně nemožný udržet správný proud a nedostat se do kmitání. Vlastikd zde naměřil vysoké pulzy na MHz. HW je sice velice jednoduchý, ale nesplňuje nejzákladnější parametry, které by měl. Zákdlaní problém je již v použití 10bit AD převodníku, kterým nemá naprosto šanci splnit parametry pro nabíjení jak Nicd tak Lipol (dostanu se k tomu dál). I tak opět nastává vlivem nevhodný konstrukce velké ohřívání spínacího prvku.
Další věc je nabíjení lipol a lion na tomto nabíječi. BEL to sice obhajuje kmitání výstupu moderní metodou pulzního nabíjení (jinak ten krám ani nabíjet neumí), ovšem žádný výrobce aku to nedoporučuje a zkušenosti jsou takové, že aku brzo končí v koši. Navíc rozlišení ad převodníku neumožňuje dodržet přesnost napětí (rozlišení musí být vyšší než požadovaná přesnost).
Pro Nixxx platí to samý s AD převodníkem. Pro 14 článků je to vyhovující ale pro menší počet článků již je problém. Ze skušenosti se svým nabíječem vím jak je důležité rozlišení a jak se to projeví na teplotě akumulátorů. Tohle prostě nestačí. Je třeba rozlišení menší než 2mV na článek.

Na mojehobby se našlo také několik lidí, kteří bel obhajovali. Až použili lepší nabíječ, tak nám dali za pravdu.

http://vlastikd.webz.cz/BEL/
http://tichytomas.webzdarma.cz/bel510vsisl.pdf - komentář co způsobují pulzy je v závěru pro bel.

Mimochodem zde http://tichytomas.webzdarma.cz/nabijec/grafy.pdf je hned první graf nabíjení 8x1700SCR. Proud dosahuje téměř 9A. Nabito za 16 minut teplota 40°C bez chalzení. Zkuste si to na belu. Můžu poslat graf i s nižším proudem - 6A beze změny v průběhu nabíjení. Pak budete moct porovnat jak to opravdu je. Bude to diametrálně horší, protože jsem tuhle ivděl nějaký grafy ze softu k belu2000 a bylo atm naprosto přesně vidět co jsem komentoval s rozlišením ad převodníku. Ukončuje nabíjení až na velmi výrazný pokles, čímž se baterky příšerně rozehřejí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 09.07.2005 12:43 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2005
Příspěvky: 23
K schulze a ostatním. Velká většina nabíječů pracuje tak, že obsahuje zvyšující měnič, který udržuje rozdíl napětí na lineráním zdroji proudu. Udržet lineární zrdoj proudu, tak aby se nerozkmital je daleko jednodušší než spínanej. Navíc spínačka pracuje samosatně a neovlivňuje ji pomalost procesoru, proto žádný nabíječ nekmitá. Stačí poslouchat. Kmitání je obvykle doprovázeno pískáním v místech konektorů občas i cívky.

Pokud někdo používá aku na hranici možností, doporučuju si od kolegy s lepším storjem nechat nabít a porovnat. Rozdíl bude výrazný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 09.07.2005 23:08 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.4.2005
Příspěvky: 268
Bydliště: Nové Město nad Metují
to zdzd:
1)Nikdy sem netvrdil že erektus není dostatečně fundovanou osobou jen sem napsal že na tom odkazu se řeší jiný nabíječ.
2)Netvrdil sem ani že Bel v základním provedení nedělá špičky. Prostě říkám že se dá upravit tak aby špičky nedělal. Máte pravdu že software nepomůže když to nezvládne hardware a proto se mu musí pomoct.

to erektus:
Ty filtry co zkoušel vlastikd trochu pomůžou ale sou to jen kapacitní filtry takže efekt nic moc. Já tam mám kromě podobného filtru na výstupu ještě před ním zařazený regulační tranzistorový filtr který mi právě ořeže ty špice samozřejmě tam je adekvátní chladič takže ztrácím výhodu malých chladičů u belky.

Detekce deltapeaku je opravdu kámen úrazu přebíjení na konci cyklu je bez úprav patrné zvýšením teploty na tohle má použitý převodník malou citlivost, dá se to řešit časovaným odpojením aku od nabíječe nebo teplotní sondou která sice vypne když už se přebíjí aku ale aspoň se nepřebíjí tolik (nemám namysli sondu dodávanou jako modul k belu).
Další řešení je předělat postupně nabíječ k obrazu svému což v mém případě téměř celá nabíječka.

Zvyšující měnič pomáhá při nabíjení kdy je nabíječ napájen z ss zdroje, ale při napájení ze sítě obvykle napětí prochází mimo tyto obvody pouze přes trafo,usměrňovač a filtry k regulační části. Bylo by asi zbytečné napětí transformovat na nižší, usměrnit a následně měnit na vyšší.

Jediné aku které používám na hranici možností sou Li-pol etech 1250 mAh, které ale nenabíjím belem ale graupnerem.

Jinak pokud člověk chce nabíječ a nevyzná se v elektrotechnice a hodně mu záleží na šetrném a kvalitním přístupu k akumulátorům tak mi nezbývá než souhlasit s tím že bel prostě ne.

Mimochodem já bel ani neobhajuju ani nepotápím reagoval sem pouze na příspěvek od zdzd kdy napsal:
"Jediné, co se s BEL vyplatí, je prodat ji a koupit něco jiného. BEL při nabíjení vyrábí takové špičky, že accu bryskně zničí!"
Věřím, že chtěl poradit s nejlepšími úmysly a poznatky nabytými v diskusy na mojehobby, ale přijde mi dost neseriózní napsat o něčem že je to k ničemu když to nemám doma na vyzkoušení.
Stejně tak já nemám nabíječ značky TEMA a proto se k němu nevyjadřuju, ale mám bel byť upravenej a jak sem dříve psal osmičlánek KAN NiMH 1050 mAh s ním nabíjím už druhou sezónu a pořád šlapou pěkně. Proto mi příjde trochu přehnané že někdo byť mnou jinak považovaný za velice důvěryhodný zdroj informací jako je zdzd napíše takovouhle věc. Je potřeba si uvědomit že bel sou stavebnicové nabíječe a kromě modulů od výrobce si lidi dělají vlastní moduly úpravy proto je taky co kus to originál.

To by bylo z mé strany k tématu této diskuse asi vše


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 10.07.2005 8:01 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11191
Bydliště: Břeclav, ČR
Nemůžu s tebou souhlasit. Ty jsi si BEL překopal a tak ti, byť s výhradami, funguje.

Ten, kdo ho koupí coby originál, má problém, protože na něj bude spoléhat a to neoprávněně, protože ta nabíječka není nabíječka ale "dobíječka" accu.

Obyčejný BFU se z problémů může dostat opravdu jen upgradem typu = nákup něčeho jiného. Rozdíl v ceně není až takový, ve funkcionalitě ano.

Hlavní chyba ja BEL vůbec koupit...

P.S. Já sice BEL nemám, ale kolega ano. Ve skříni. Accu ho přinutily koupit jinou nabíječku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 10.07.2005 12:47 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.4.2005
Příspěvky: 268
Bydliště: Nové Město nad Metují
Dobře tak jinak
-začínající modelář si koupí nějakou nabíječku Bel protože mu ji doporučil prodejce. Lítá si se svým elektrovětroněm na čtyřstovku a osmičlánkem 1000 mAh takže baterky nevytěžuje naplno, protože se snaží po nastoupání plachtit a i když nabíjí baterky mizernou nabíječkou protože nemá žádnou jinou kvalitnější k dispozici tak mu baterky vydrží víc jak jednu sezonu bez výrazných poklesů výkonu. Takový modelář bude spokojenej protože má určitě dobrej nabíječ když stál tolik peněz a ani ho nenapadne že nabíječ nestojí tak jak ho koupil za nic.

Jak napsal erektus když budu používat baterky na hranici jejich možností bude rozdíl mezi Belem a jiným nabíječem znatelný pak nezbývá než Bel prodat což jde dost špatně při tý ceně a nebo když už sem do něj ty prachy dal tak ho poupravit tak aby se přiblížil parametrům jiných nabíječů.

Pod termínem "bryskně zničí" si představuju že po desti cyklech můžu hodit baterky po psoj a jít schánět nový protože ty starý sou totálně zničený.

Řekněme že máte 100% pravdu že Bel bez úprav prostě akumulátorům nesvědčí ale můj kamarád co chodí lítat se mnou používá Bel neupravenej a má baterie i dva roky staré a s elektrou na čtyřstovku mu to lítá kolem 40 min, asi je to můj subjektivní dojem protože jsem za normálních okolností spalovákář ale s elektrou 40 min se mi zdá na starý baterky briskně zničený nabíječem který vůbec nefunguje jak má poměrně slušný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 10.07.2005 13:48 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2005
Příspěvky: 23
No při ceně nabíječe 5tisíc bych neřekl levná koupě ani náhodou. Nabíječe v ceně kolem 3k jeho možnosti daleko předčí. Pod 5k už je dnes i ISL 330, která udělá daleko a daleko lepší službu


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz