Laďas napsal:... Jak velký ten Superstar je? To je ten 2,2 m od Zedka? Na váze serv bych rozhodně nešetřil a při této velikosti připadají v úvahu kvalitní standardní serva.
thsoft napsal:Ještě to křidélko zvážím ale je tam dost olova v každým bude odhadem tak 100g. Což mi připadá zbytečný. Když dám silnější servo může jít olovo pryč nebo se pletu ?
Je to SuperStar od Jrmodel, ale předchozí majitel si nechal u p. Čáni přepočítat nosné plochy a zvětšil ho na 237cm rozpětí. Křidelka
jsou taky dělaný jinak než u originálu a jsou tam i vztlakové klapky. Možná to bude poznat z tohoto obrázku:
http://inzerce.modelbazar.cz/p/452367_1345797756.jpg
Letovku bych chtěl úpravama snížit aspoň na 9 kg. Motor bude nějaká 50-55 ccm.
Tomáš
lv napsal:Olovo určite preč a servá dimenzuj tak, aby malo každé ťah rovnajúci sa hmotnosti lietadla teda 8-10kg
thsoft napsal:Ahoj, koupil jsem model SuperStar a má křidélka udělaný tak že má asi 2cm křidélko rozšířené o protizávaží (které je na ose ale proti křidélku).
Kolega mi vysvětlil že to je na odlehčení serva. Než model zprovozním snažím se snížit letovku která byla asi 10kg.
Poradíte mi někdo jak spočítat jak silné servo by tam mělo být s tímto závažím a jaké bez něho a jak to přibližně asi spočítat ?
Na netu jsem mic k tomu nenašel.
Tomáš
dědek napsal:Laco má skutečně pravdu. Křidélko [b]NEVYVAŽOVAT. Při statickém vyvážení je v ladilní poloze a veškeré síly se přenáší na servo a je náchylné ke vzniku netlumených kmitů. Navíc zatěžuje křidélko nadměrně především na krut. Hmotnost vyvážení výjde i při poměrně dlouhém rameni vysoká. Ověřeno u několika mých modelů, včetně Super Stara. Aplikace tohoto vyvážení dle Ivana Čániho z jeho dnes již historických 10 tkových akrobatů nemá cenu u větších modelů s benzínovými motory realizovat. A síla kvalitních serv na jedno křidélko, nebo kormidlo při výchylkách až 45°a rychlosti 20 m/sec těch min 12-15 kg odhadem podle velikosti řídících kormidel.
MomoBrut napsal:No to je tedy rada ...
lv napsal:MomoBrut napsal:No to je tedy rada ...
Táto tvoja je tiež super a určite pomohla...
bulldog napsal:Tomáši tady počítej....http://www.lmkbabice.cz/?p=243
bulldog napsal:dědek napsal:Laco má skutečně pravdu. Křidélko [b]NEVYVAŽOVAT. Při statickém vyvážení je v ladilní poloze a veškeré síly se přenáší na servo a je náchylné ke vzniku netlumených kmitů. Navíc zatěžuje křidélko nadměrně především na krut. Hmotnost vyvážení výjde i při poměrně dlouhém rameni vysoká. Ověřeno u několika mých modelů, včetně Super Stara. Aplikace tohoto vyvážení dle Ivana Čániho z jeho dnes již historických 10 tkových akrobatů nemá cenu u větších modelů s benzínovými motory realizovat. A síla kvalitních serv na jedno křidélko, nebo kormidlo při výchylkách až 45°a rychlosti 20 m/sec těch min 12-15 kg odhadem podle velikosti řídících kormidel.
Já to počítal a vždy jsou tam veličiny,které dáváš odhadem...čili -přesný výpočet pomocí nepřesných parametrů a vždy mi to vychází tak jak to vidí Laco v praxi.
Dělal jsem ten výpočet u dvojplocha a tam to dělám tak ,že dávám plus minus serva podle vzorce :hmotnost dvojplocha ...děleno 2 a něco kolem toho.....a mám sílu serva.Chlácholím se tím,že to není pyloňák a že lítám pomalu a když se jedno servo posere,tak mám další na stejné straně....a jedna strana se dvěma zdravými to vždy ustojí.Je to taky praxe,ale když se jedná o vzorec,tak jsem jej dal do placu výše.
Jak píše Laco nic nepokazíš,když to z praxe uděláš tak jak píše Laco.Přepočítej si to a uvidíš......je prdel,že když chceš osadit silnějším servem,nadsadíš max.rychlost,kterou spočítáš podle otáček motoru a stoupání vrtule a když nemáš tak silná serva,tak si to zdůvodníš jiným parametrem.....a v tom je ten fígl![]()
MomoBrut napsal:Dle praxe to jiste muzes stanovit take, ale bez znalosti rychlosti modelu, plochy kridelka a uhlu vychylky z praxe stanovis leda tak prd. Mam na kridelku 75 kgcm dle informaci od vyrobce a muj model urcite 75 kg nevazi. A ta sila by tam mohla byt i vetsi, aby bylo jasno.
lv napsal:MomoBrut napsal:Dle praxe to jiste muzes stanovit take, ale bez znalosti rychlosti modelu, plochy kridelka a uhlu vychylky z praxe stanovis leda tak prd. Mam na kridelku 75 kgcm dle informaci od vyrobce a muj model urcite 75 kg nevazi. A ta sila by tam mohla byt i vetsi, aby bylo jasno.
Nechcem ti nič hovoriť do tvojej vedeckej práce, ale pozri o aký model ide, aké má veľké kormidlá a potom píš o 75kgcm serve.
Aj keby to lietalo 200km/h tak tam budú 8-10 kilové servá stačiť.
Členové procházející toto fórum: Žádní členové a 3 návštevníků