Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 19.04.2004 19:34 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.3.2004
Příspěvky: 686
Jo, sorry, trochu sem pozapomel- pred neomotorovanym tomahawkem bylo jeste jedno ero, Ucko na 2,5MVVS... to mi pripomel Barny s tim usakem, teda jestli se taky pocita... no ridit slo pekne, jen stacil trochu bocni vitr a byl sem na zemi... :oops:


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 20.04.2004 19:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.5.2003
Příspěvky: 1323
Bydliště: Plzeň - jih
Já jsem se taky učil sám. Napřed jsem nějakou náhodou vyhrabal nějaký články, kde bylo popsaný jak to funguje a tak jsem si udělal takovou malou předletovku - když jsem měl volno, tak jsem seděl a představoval si jak se to řídí. Takovej skorosimulátor. :-) Když jsem pak vytáhnul na louku s větroněm (2 metrovka 2 kanál z bazaru, dodneška ten model mám a asi už ho nikdy neprodám), byl jsem tudíž už trošku "expirienced" (snad se to tak píše). No a tam jsem házel a běhal a..... opravdu hodně mě bolely nohy. Trochu dýl jsem pak začal lítat na svahu (a taky lámat křídla). Potom přišla první elektra "400" - jedním slovem - trága. Nevěděl jsem totiž, že si regulátor (BTW regl 10A, velikostí nesrovnatelný s dnešními výrobky) očuchá signál a podle toho se zařídí a já si usmyslel, že vypínat plyn bude uprostřed dráhy kniplu. Takže byl start, zatáčka, stažení plynu, tryskový průlet "kluzem" a rána (odletěla plovoucí výškovka). Potom už to bylo lepší. Když jsem nevěděl, co roupama dělat, vrhnul jsem se na navrhování vlastních modelů, postavil házedlo (když to začínalo), křídlo s křidýlkama a rozlítal se na ně.
Musim říct, že jsem v tý době nezažil pocit jako, to nezvládnu, končím. Před těma pár lety jsme začínali 3 a dodneška jsem se jedinej dostal k pořádnýmu lítání. Ostatní se báli zkusit cokoliv, jen aby to nerozbili, já jsem řekl, že když to rozbiju, tak to zase spravím. Nakonec se mnou ani nechtěli lítat. Já jsem dělal průlety na zádech a oni se na otázku, jestli to umí alespoň looping tvářili jako...... Nevim, mě nevadí zkoušet různý hlouposti (ať žije akrobacie), je to pro mně docela příjemná příležitost, jak prohnat adrenalin tělem. Howgh
Ovšem !!! nesmím se nezmínit o tátovi, kterej mě mohutně podporoval, ale nemohl lítat se mnou, i když moc chtěl (nemyslím tím, že do mně "nalil" desetitisíce. Jasně, něco to stálo, ale nezačínal jsem s počítačovou soupravou a se stříďákem.).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 21.04.2004 18:49 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 15.3.2004
Příspěvky: 115
jen si trochu přisadím

rozhodně simulátor a rozhodně EPP - už jsem někde psal, že jsem všechny učil létat s Bendysem od Telinků a lítáme dnes celá rodina, teda nejmladší 2 letá dcera zatím vrhá jen házedýlka, ale po vys. se už sápe.
Občas si ještě s Bendysem zalítám - dá se to i v leže s cigárem v ruce - n prostě pohoda

2Cilek: pokud by si chtěl a měl někdy čas můžu Bendyse naložit do auta a můžeš to klidně testnou
jsem v Praze každý den a nějakej plac taky najdem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 04.05.2004 17:33 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.3.2004
Příspěvky: 686
Honza: no predpokladam ze do zacatku je podpora rodicu vzdycky ohrome videt, u me to bylo zhruba stejne.. btw. chtel jsem se zeptat co to bylo za vetrone na svah se kterym jsi zacinal??? ja se ted chystam na admirala,2.5m,+-1kg(?)kterej lita uplne perfektne, ale chtel bych neco lehciho co bych mohl mit i do termiky, co bych vytahl na gume??? asi bych ho mohl odlehcit na +-700g ale za cenu ztraty pevnosti(podstatne). s cim jsi prosim zacinal???


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 05.05.2004 10:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.5.2003
Příspěvky: 1323
Bydliště: Plzeň - jih
Ten větroň je dvoumetr s křídlem "U", ovládaná směrovka a výškovka. (Kdybych nebyl lenoch, měl bych web a na něm fotku ....hm). Výškovka "T". Potah je z modelspanu. Táta ho koupil v Plzni v modeláři jako lítaný, asi dřív lítal jako soutěžní V2. Netuším, jakou má letovou hmotnost, ale myslím, že to bude kolem kila, spíš trochu více.
Ten Admirál je podle mně ideální, na přistání bude OK, když ho necháš "doplavat". S tím snižováním hmotnosti to nemá cenu přehánět. Vůbec bych se na to u toho tvýho větroně vykašlal. Sice bys to odlehčil třeba až na těch 700 g, ale bylo by ti to prd platné, protože bys dost podstatně snížil pl. zatížení a pak by ses plácal ve vzduchu a vůbec by to neletělo. Nehledě na to, že pronikavost proti větru by byla taky mizerná (pak už jen prudší závan větru, splácnutí křídla a... :cry: ). Když chceš lítat termiku, musíš z ní taky občas utéct, no a s papírovým větroněm to je konec.
Guma: je jí jedno, jestli máš větroně 1 nebo 2kilovýho. Tady je třeba mít dobře nadimenzovaná křidla, protože narozdíl od navijáku nejde v průběhu vleku ubrat.
Jé to jsem se zase rozkecal, radši se kdyžtak na něco zeptej ať nepíšu hromadu věcí, který znáš nebo ti budou na nic.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 05.05.2004 14:54 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.3.2004
Příspěvky: 686
no, vlastne mas pravdu, kamarad chce toho admirala stavet taky a chce ho odlehcit az az.. uhlik do kridla, trup jen gongola a sklolaminatova tycka, osidit torzni skrin-nedat ji na spodni cast kridla(8O)a podobne.. ja tak silet nehodlam, jen bych chtel dat uhlik do kridla-nikdy se mi nepovede uplne ciste zapustit nosniky... :oops: takze bych tam dal uhliky, jinak bych konstrukci kridla zachoval vcetne profilu a vseho dalsiho... tak jak je ma neuveritelnou pevnost... :) no a trup bych taky rad zachoval, krome vejskovky-udelal bych ji taky plovouci ale ne do T, dal bych ji normalne dolu-nemusel bych stavet tak masivni smerovku... uhlik a poloha vejskovky by byly asi jediny zmeny, jinak bych to zachoval... jen nevim jak tezke vetrone se daji tahat na gume pr.7mm,25m a k tomu silon100m,pr?..? ted mam tracy od reicharda potazenou folii a v pohode, admirala bych asi taky potahl folii...?? jake se ti zda byt idealni barevne provedeni, co do viditelnosti v ruznych situacich???


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 05.05.2004 19:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.5.2003
Příspěvky: 1323
Bydliště: Plzeň - jih
Já bych to takhle nedělal, ten tyčkovej trup nebude v výšce vidět. Uhlík bych použil spolu s normálním nosníkem - smrk a na něj "uhlíkový špagát". Torzku bych u takhle velkého křídla taky nešidil, kvůli deformacím při rychlejším letu.
Z barev bych nedoporučoval nadměrné množství žluté transparentky a normální bílé. Žlutá není vidět ve výšce a bílá když je trochu inverze v zimě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 05.05.2004 19:18 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.3.2004
Příspěvky: 686
jo, to je fakt, jen tim uhlikem v kridle jsme mel na mylsi 2xtrubku kterou bych nahradil puvodni ctverici nosniku-na dvou mistech jsou ve dvojici, nahore a dole.. a misto kazde dvojice bych pouzil uhlikovou trubku doprostred zebra, torzku bych asi taky zachoval celou ale z co nejtenci balzy..je potreba ten trup videt, kdyz bude videt vyskovka??? co takhle dat bily stredy a cerveny usi na kridla i vyskovku??


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 06.05.2004 9:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.5.2003
Příspěvky: 1323
Bydliště: Plzeň - jih
Záleží na tom, jak vyřešíš napojení těch trubek, protože to budou hodně namáhaný místa (samozřejmě čím blíže ke koření křídla tím hůře).
Trup. Já nevím, mě se to prostě nelíbí. Nevěřil bych, že to bude ok. Je třeba to správně ustavit, abys měl správně úhly nastavení křídel, pak aby to nevybočovalo někam do strany, vyřešit spojení se zbytkem trupu, někudy tam dostat lanovody, nalepit výškovku, směrovku.. Taky jsem zkoušel podobné nápady a mám na to jednoznačný názor. Je to na nic.
Dokončení večer :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 06.05.2004 19:37 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.3.2004
Příspěvky: 686
ok, ten trup asi opravdu zachovam... :roll: a ten uhlik bych spojoval na usich napevno.zasunul bych do tech trubek ocelovej drat stejne jako kdybych spojoval kridla se smrkovymi nosniky.. ted nevim presne co mylis uhly nastaveni kridel :oops: ale asi rozdil v natoceni stredu kridla a usi?? jelikoz bych tam dal dve trubky, tak bych takovy problemy snad nemel.. jo jeste myslim ze ty spoje dvou trubek-bude jich sest, protoze je lomeny do 2V a v kazdym spoji dve trubky, kdybych tam dal do kridla smrkovy nosniky tak bych tam stejne dal naky trubky a nebo naky jiny spojky, takhle proste jen vyuziju ze v kridle uz dve trubky mam tak do nich nasunu spojku.. stredy jeste nevim jestli spojim planzetou nebo taky ocelovou tyckou, rad bych mel kridla lehky abych mohl poradne vyztuzit ten trup, respektive postavit ho podle planku-pevnej je pak dost ale je taky dost tezkej.. :( no trup teda zachovam a nevidel bych problem spojit kridla tak aby spoje byly pevny a nekroutily se..??


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 06.05.2004 22:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.5.2003
Příspěvky: 1323
Bydliště: Plzeň - jih
Problém by mohl být v tom, že ta trubka není vyrobená opletením nějaké kulatiny, ale má šev, ve kterém by se, myslím, mohla roztrhnout. Ty chceš použít na spojení středu a uší ocelový drát, ale jsi si jistej, že to bude zalepený OK? Dtto spojení polovin křídla, kde bude ohybový moment největší.
Úhlem nastavení jsem myslel, že uděláš gondolu, vytvoříš tam nějakej "náběh" (tomu výrazu náběh jsem se vyhnul úmyslně, protože bych ho nepoužil správně) a potom do té gondoly zalepíš trubku a nepovede se to úplně přesně. Zamýšlený úhel nastavení křídla byl třeba 2 stupně a výškovky 0, ale teď má křídlo třeba 1 nebo 0 a najednou to nepujde zalítat, budeš se s tím s*** a pořád to nebude ono.
Trup nemusíš stavět jako před 20 nebo 30 lety aby byl pevný. Na něterých místech určitě půjde slevit oproti plánku, ale s chladnou hlavou. Je to ten Admirál co vyšel před lety v Modeláři? Já alespoň jiný model toho jména neznám.
Pořád si myslím, že ty trubky budou jen komplikace, že je jednodušší (a levnější) použí smrkový nosník. Na druhou stranu ti do toho zase nechci moc kecat, záleží na tobě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 07.05.2004 9:53 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 14.4.2003
Příspěvky: 360
Obrázky: 0
Blog: Zobrazit blog (3)
Barny píše:
Já si nedovedu představit že bych se učil s instruktorem . Vadilo by mi že by mi to toho furt kecal . :lol: Jinak začínal sem s Ušákem od Skočdopoleho . Je to super éro na naučení . Doporučuju všem co už maj nějaký vybavení ! :wink:


Instruktor je dobrý, už jen proto, že může vytrimovat letadlo tak, aby letělo "skoro samo". Je docela rozdíl mezi letadlem, které musíš jen lehce korigovat, a takovým, které držíš ve vzduchu "na kniplech", aby vůbec letělo. Když si občas půjčím od někoho vysílač, často mě překvapí, jak to mají lidi špatně seřízené.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 07.05.2004 10:41 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.5.2003
Příspěvky: 11187
Bydliště: Břeclav, ČR
Spojky bych do tenkostěnných uhlíkových trubek nedával. Těsně za nimi se to zlomí. Když už, tak něco vedle nich nebo to nějak podepřít. Uhlík je křehký a pokud do trubky vrazíš kulatinu, všecno namáhání se soustředí na její konec do jednoho bodu.

A jestli se opravdu jedná o Admirála z hodně starého modeláře, tak toho bych nestavěl. Už tehdy se mi líbil, ale zavrhnul jsem ho, protože konstrukce byla opravdu šíleně komplikovaná a pracná. Chtělo by to fakt hodně překopat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 07.05.2004 12:08 
To Losna : Já proti instuktorům nic nemam a vim že můžou uÅ¡etÅ™it hodnÄ› letadel , ale asi v 7 letech mÄ› jeden pán uÄ


Nahoru
   
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 07.05.2004 15:57 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.3.2004
Příspěvky: 686
Honza: no rikal sem si ze ten trup bych mohl udelat tak ze bych jen pridal par prepazek na ocasni cast a udelal ji kulatou, spis kvuli vzhledu nez kvuli funkcnosti.. a uhly nabehu delam az jako posledni, vzdycky misto kam pudou kridla necham hruby a az potom ho dopracuju podle vyskovky a tak..
zdzd:no rikal sem si ze bych to podeprel treba jen spalikem z balzy kterej bych umistil mezi dve zebra kolem ty tycky, vlastne by to byla stojina ktera by nebyla shora ani zdola kryta nosnikem... krajni zebra stejne udelam z preklizky a na usich budou ty spojky zalepeny napevno, takze se doufam namahani rozlozi na jednu, ale celou stranu te spojky. a rikal sem si ze u korene kridla to namahani uz asi bude fakt velky, takze bych mozna pouzil planzetu..??
Jinak ano, jedna se o admirala z modelare, konkretne admiral2.. ma vejskovku do T, nevim jak vypadal ten prvni ale tenhle mi nak slozitej nepripada.. :roll:


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz