od MomoBrut v 16/5/2019, 09:08
Cellpro také používám, takže nejdřív k němu. Celkem mám 3 Cellpra, jen jedno z nich slušně balancuje, zrovna to, co používám na palubní zdroje se rozchází o 33 mV na prvních dvou článcích. Celou dobu (někdy od roku 2006) jsem používal Cellpro na nabíjení palubních zdrojů, protože jim nevadí dlouhé přívodní kabely k baterii a umí nabíjet přes balanční kabely. Tohle vše funguje jakž takž při proudech kolem 3A, je tedy výhodné nabíjet v sérii jako 4s. Nabíječka má běžně na výstupu v režimu CV klidně i 4,35V na článek, stále to fluktuuje, na článku samotném může být lehce nad 4,2 V. Pokud se nabijí v rychlém režimu, nejsou články téměř vůbec balancované a ani nejsou plně nabité. V pomalém a přesném režimu je zase nabíjení o dost delší a stejně na mém konkrétním blbě kalibrovaném kusu články zbalancované nejsou.
K nabíjení v modelu ... nenabíjím po každém letu, to je nabíjení v režimu CV během 2 minut a pak to trvá násobně dlouho, než se dokončí nabíjení. Z elekter jsem si zvykl létat bez přestávky, když můžu, takže čekat, když nemusím, tak nečekám, čas je to nejdražší, co mám. Nabíjet po každém startu není ani pro baterie samotné zrovna nejlepší režim použití. Nabíjím po 2 až 3 startech, jakmile jsem donucen k pauze z nějakého důvodu. Létám minimálně 5 startů, jinak se ani nevyplatí dělat to stěhovací branné cvičení na letiště. A nabiju za poměrně kratší čas, protože nejsem v podstatě celou dobu v režimu CV.
Předělával jsem to hlavně proto, že jsem přešel na nabíjení skrze silové kabely, kde nejsem omezený proudem a hlavně nemusím řešit to, že číňan má někdy na balančních kabelech jiný průřez nebo odpor a ono pak to nabíjení funguje trochu jinak. A v neposlední řadě je to 3s, když už jsem to předělával, tak tohle byla určitě poslední předělávka.
Momentálně testuju dvojitý stabilizátor na 3s, stabilizováno na 8,15V při zatížení na 15A na jedu větev klesám jen na 8,04V a tohle se samozřejmě drží pořád, po celou dobu vybíjení 3s. Z plně nabitých 2s sad 8,2V padám na jedné větvi při 15A na napětí i pod 7,4 V (když byly úplně nové sady, bylo to o něco lepší), u vybitější sady ani nemluvím. 3S může mít menší kapacitu i zatížitelnost v porovnání s 2s, které by mělo být alespoň 40C, aby mělo malé Ri.
Táhnout k sobě neznamená vždy letět nahoru ...