Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 21.01.2005 7:29 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.3.2004
Příspěvky: 686
jo, ja vim. jen me to napadlo jako jedno z budoucich moznych reseni, ale jak jsem psal, treba prestane pribyvat tolik lidi a nebude takova porteba frekvenci...? ale jestli ne, bylo by vhodne minimalne rozsirit jejich pocet. :roll:


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 21.01.2005 13:43 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.11.2004
Příspěvky: 323
Bydliště: Okolí Ostravy
S "modelářským řidičákem" bych radši neuvažoval, protože:
a) pokud by to bylo na nějaké jednotné registraci a zkouškách tak v první fázi by akorát přibyl nějaký úřad s oblíbenými úředníky (a nechci polemizovat jak by to mohlo chodit - viz normální řidičáky)
b) v druhé fázi by hodně potenciálních dobrých modelářů ani nezačalo, protože poplatek za registraci jsou zbytečné peníze navíc
c) a nakonec by to stejně vypadalo úplně stejně jako teď, protože vždycky se najde nějaký vůl, který si myslí že je něco víc a nemusí dodržovat ani základní pravidla (viz. situace na cestách)

Asi nejlepší by bylo - teda na menších městech a vesnicích - když někdo třeba s Bellancou za 3kKč sundá při porušení daných pravidel provozu kolegu s modelem za 10 kKč, mu tu Bellancu včetně Rx rozšlapat a pak požadovat náhradu zbývajícího rozdílu ceny (tedy 7kKč) a při tom šlapání mu ještě pořádně naložit na hřbet (rukou společnou a nerozdílnou). Potom si další případný "takymodelář" dvakrát rozmyslí jestli a kde může zapnout Rx. No a časem je klid a pořádek.

Prostě myslím si, že je to jenom o lidech!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 25.01.2005 1:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.5.2003
Příspěvky: 1323
Bydliště: Plzeň - jih
Možná to bude OFF-TOPIC, ale když to tu tak čtu, nemůžu si odpustit takovou poznámku. Předháníte se v tom, kolik komu a za kolik může co rozbít, desetitisíce lítají jak splašený, všichni jsou vyděšený, někdo navrhuje alternativní tresty atd. (BTW 10 000 utopíte do elektroniky pro "lepšího" dvoumetrového el-větroně).

Zapomínáte ale na jednu věc. Nikdo nenapsal o tom, jak dát tomu případnému začátečnkovi najevo, aby nechodil lítat (se svým šinánkem) na pole za svou stodolou, ale na louku za vaší stodolou protože se tam slézáte všichni takhle postižení, což má třeba i nějaké výhody (kontrola kanálů etc.). Nechci slyšet, že se o takovém začátečníkovi dozvědět nelze, snad že byste byli slepí, hluší a němí (asi byste tu nebyli, že?).

K těm "řidičákům". Dělá se mi nevolno z myšlenky, že by mě někdo zkoušel z nějakých modelářských znalostí nebo mě někam registroval a pak bych si s bumážkou šel koupit krystal. BLÉÉÉ..... Sorry Czernitko, ale to jsem si opravdu nemohl odpustit. Navíc, pak bych si radši koupil rádio s Chanell-check modulem a zmizel někde v modelářském undergroundu.

Chůvičky, autíčka (lodičky) a ještě jednou číňani. Modelaření je, za určitých okolností, velice nebezpečný způsob trávení volného času. Čtu tady jak mě může někdo shodit při lítání "za barákem", ale můžu já tam vůbec lítat? Pokud se taková věc stane, tak prvotní je to, že jsem relativně nebezpečný model provozoval tam, kde je to (nej)méně vhodné. Snažím se vždycky létat tam, kde je menší riziko, že se s někým budu rušit nebo, že mě někdo zaruší, a tak od počátku eliminovat vznik takových problémů. Je asi lepší mít na louce kolem sebe půl kilometru místa, hned vidím, jestli někdo nestaví u silnice nebo nesjíždí na louku...? Také chodím létat na pole za silnicí. Naposledy jsem se poroučel k zemi, když chlapík 10 metrů za mnou nastartoval svého naftového drobečka. Tak a teď - byla to náhoda, nebo rušivý impuls odněkud od motoru.......... a kdo je tu idiot, já nebo on (já búúúú a se mnou vy všichi, co lítáte blízko zástavby, ačkoliv máte někde dál louku nebo vlastní letiště).

O tomhle tématu bylo napsáno, myslím, mnoho článků a hodně se také "prokecalo". Jediné, co s určitostí mohu říci je, že jedno řešení, které by bylo možné rychle a účinně zavést, aniž by vyhovovalo všem, asi není. Co se mě týká, myslím, že by bylo vhodné porozhlédnout se kolem (ne kolem sebe) a promyslet, jestli to už třeba u sousedů alespoň trošičku nepořešili a nepřevzít nebo nepoupravit si ten jejich system. Na co narážím? (pokud teď napíšu nějaké nepřesnosti, omlouvám se, ale zrovna nemám po ruce nic, z čeho bych mohl vycházet a tak se spoléhám na to co jsem si zapamatoval)
Když jsem před lety dostal vysílač přivezený z dalekého Rajchu, vůbec první věc, která na mě vykoukla z krabice, byla obálka s hromadou papíru. Mimo jiné tam byla i dvoustrana, po jejímž úspěšném vyplnění a odeslání kamsi dal patříčný německý modelář na vědomí, že hodlá vysílat, za což měl být po zásluze pojištěn. (ale jestli to zkresluju a kecam tak mě nekamenujte :-)) Netuším, jestli se něco platilo, nebo jiné podrobnosti, ale na tom teď nezáleží. Tohle je systém, který by mohl být akceptovatelný u většiny modelářů. Prostě koupím, vyplním, odešlu (zaplatím), jsem zbořen, vyplacen, v pohodě. Nemyslím to jako represivní prostředek (nazaplatíš - neletíš), ale jako prostředek proti modelářské autodestrukci.

Je otázkou, jestli by někdo dokázal takové pojištění protlačit do zákona (protože jinak to je k ničemu), první, kdo by se o to měl pokusit, bude-li nějaká vůle, je SMČR a ten je už po mnoho let více mrtvý než živý.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 25.01.2005 8:03 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.11.2004
Příspěvky: 323
Bydliště: Okolí Ostravy
to Honza

ono by to s tou registrací nějak fungovat mohlo, ale bohužel jsme v ČR. Tak to vidím skepticky, protože kolik lidí příslušnou dvoustranu vyplní a odešle? Co v případě koupě Rx z bazaru nebo od kolegy?

Co se týká začátečníků - normální mi připadá, že když se chci něčemu věnovat, tak se nejdříve ptám a hledám někoho, kdo mi může poradit a pomoct. A ten už mi asi řekne, že se chodí lítat za jeho stodolu a ne za moji.

BTW existuje něco jako channel-scanner? Dalo by se něco jako takového sehnat nebo postavit? Stačilo by něco jednoduchého - příjdu za stodolu, vybalím nádobíčko, před zapnutím Rx zapnu scanner - uvidím kanály, které jsou obsazené, přehodím případně krystaly a můžu letět.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 25.01.2005 9:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.5.2003
Příspěvky: 1323
Bydliště: Plzeň - jih
Ano, fungovat by to mohlo, mě však šlo hlavně o to, že by měl každý povinně pojištění - jako povinné ručení.

Ano, taky mi připadá správné porozhlédnout se kolem, jestli není kolem někdo , kdo modelaří a mohl by být nápomocen, šlo mi spíš o to, že ten nováček vůbec nemusí vědět o nějakých modelářích. Nemusím být zrovna velký fantasta, abych si představil jak tatínek koupí dítěti třeba čínskou Cessnu, druhý den jí sestaví a jdou někam "za dům" vyzkoušet jestli to letí a za několik dní se nestačí divit, že za nimi přijede naštavaný modelář který taky lítal, jenže za rohem (a byl si až moooc jistej že ho nikdo rušit nebude). A hned na začátku toho tatík řekne: Já nevěděl, že tu jsou nějaký modeláří. A je divení.

Scanner existuje, bývá nabízen jako možné vybavení dražších rádií, ale dá se dokoupit i do MPX Cockpit. Tohle zařízení je dobré tam, kde by ho měli všichni, protože jen proscanuje při zapnutí vysílače pásma (případně nedovolí zapnout VF modul) a pak se o nic víc nestará. Úplně nejlepší by bylo používat ho s už zmíněným bezkrystalovým rádiem. Jen zapnout, proscanovat, překlápat na volný kanál a letět.

O přístrojích na scanování modelářských pásem se napsalo dost, zkus se podívat do starších čísel RC modelů nebo RC revue, tam najdeš víc.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 25.01.2005 10:42 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.11.2004
Příspěvky: 323
Bydliště: Okolí Ostravy
No to s tím tatíkem si docela dovedu představit taky - problém je v tom, že v takovém (do určité míry modelovém) případě, se asi tatík nebude moc zdržovat vypisováním a posíláním nějakých papírů - řešení by mohlo být při koupi na prodejně.

S tím "povinným ručením" to nezní špatně, ale bohužel co při koupi starší Rx od kolegy? Řešením by bylo, že "ručení" je vázáno na konkrétní Rx - pak nezáleží, kdo ho vlastní, nebo provozuje (např. půjčená souprava). Trochu problém by byl při náhradě škody - ono ohodnotit půl roku práce na modelu asi nebude nejjednodušší. Ale možná by tudy cesta vedla.

Koneckonců by pak všichni měli aspoň nějakou jistotu, že když někomu něco "shodí", tak jsou pojištěni a když někdo něco "shodí" jim, tak aspoň část penízků dostanou. Pomíjím další faktory jako dokladování, dokazování, tunelování, poplatkování a další rozšířené nešvary v ČR.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 25.01.2005 16:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.5.2003
Příspěvky: 1323
Bydliště: Plzeň - jih
Já bych spíš pojišťoval lidi, poprvé jsem to napsal hezky, ale lépe to mělo asi být - něco na způsob hmotné odpovědnosti (tedy, já v tom dělám guláš :roll: ). Pak by se to pojištění dalo pojmout více zeširoka. Když už by se pojišťovalo, je to stejně pro případ nějakých následků a příčinou toho je ve většinou člověk-uživatel. Ten může za to, že vysílá tam kde nemá, nebo za to, že něco zanedbal nebo udělal špatně. To je, konec konců, nový namět k diskusi.

Papírování na prodejně - možná ano, možná ne, asi by stačilo jen upozornění.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 25.01.2005 17:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.7.2004
Příspěvky: 3424
Bydliště: kousek od Hradec Králové
msob píše:
to Honza
Co se týká začátečníků - normální mi připadá, že když se chci něčemu věnovat, tak se nejdříve ptám a hledám někoho, kdo mi může poradit a pomoct. A ten už mi asi řekne, že se chodí lítat za jeho stodolu a ne za moji.


To pripada normalni mozna tobe. (bez urazky)
Vis jak jsem se k modelarine dosta (nebo spis jak jsem se k ni vratil) ja? Jsme myslim ukazkovy pripad 'noveho modelare'.
V trafice jsem zahlid casopis a na nem byla Bellanca. Ani nevim proc me ten casopis zaujal a tak jsem si ho koupil. Ke svemu soku jsem zjistil, ze za tri tisice muzu mit litajici letadlo s kompletni elektronikou na 'poctive' frekvenci. To byl pro me proste sok!
Par dni jsem nad tim uvazoval, precetl si jeste nejake clanky o Bellance a proste ji pak koupil. Tecka. Zadne obihani lidi jestli nekdo nemodelari, zadne vyptavani, zadne hledani modelarske louky.
Rozbalil jsem krabici, nez se nabila baterka tak jsem si precetl navod druhy den sel na pole. Jasne, tim ze se to ucim sam je pro me spousta veci tezsi, s letadlem jsem urcite trisknul o zem vickrat nez si nekdo dokaze predstavit, ale uz to jde. A bavi me to vic, nez kdyby za mnou stal nejaky zkuseny modelar a vsechno mi radil. Tim, ze jsem se se vsim musel vyporadat sam me to bavi 100x vic, nez kdyby me nekdo vedl od zacatku za rucicku.
A nebyt te moznosti koupit si na zacatku kompletni hotove letadlo i s FM vysilackou, tak bych se k letani proste vubec nedostal...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 26.01.2005 7:27 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.11.2004
Příspěvky: 323
Bydliště: Okolí Ostravy
to Kovboj
Tak s tím způsobem návratu k modelařině jsme na tom stejně - jenom já si koupil Badiuse - ale jinak naprosto stejný postup. Jenže v tom co jsem napsal a co jsi citoval je maličký rozdíl. Já jsem psal o naprostých začátečnících - a tam si myslím, že platí to, co jsem řekl. Pak je tu druhá skupina - do té asi patříme spolu - a totiž "navrátilci" po delší, či kratší době. Ale ti, kdo už někdy v minulosti modelařili a lítali, pak si dali z různých příčin pauzu, aby se k svému koníčku vrátili, už zcela jistě vědí něco o kanálech, rušení a dalších mnoha věcech, takže nebezpečí nějakého karambolu je trochu menší. Vždycky samozřejmě záleží na lidech samotných.

A s tím pojištěním - mi připadá lepší vázat pojistku na přístroj. Není pak problém, když si někdo nějakou soupravu půjčí - má jistotu, že je vše OK.

A papírování na prodejně - ono když prodavač vypisuje doklady, záručák, apod, tak vyplnit jednu kartičku se jménem a adresou už by nebyl takový problém. Solidní obchodník by ji pak i mohl odeslat. BTW kdysi jsem stejný postup zažil, když jsem kupoval nějaký software na účetnictví.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 26.01.2005 17:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.7.2004
Příspěvky: 3424
Bydliště: kousek od Hradec Králové
msob píše:
Jenže v tom co jsem napsal a co jsi citoval je maličký rozdíl. Já jsem psal o naprostých začátečnících - a tam si myslím, že platí to, co jsem řekl. Pak je tu druhá skupina - do té asi patříme spolu - a totiž "navrátilci" po delší, či kratší době. Ale ti, kdo už někdy v minulosti modelařili a lítali, pak si dali z různých příčin pauzu, aby se k svému koníčku vrátili, už zcela jistě vědí něco o kanálech, rušení a dalších mnoha věcech, takže nebezpečí nějakého karambolu je trochu menší. Vždycky samozřejmě záleží na lidech samotných.


Pozor, z hlediska RC jsem presne ten pripad absolutniho zelenace. Nikdy predtim jsem vysilacku nedrzel v ruce a dokonce jsem predtim ani nedostavel zadne letadlo (kdyz jsem tehdy delal jednoho gumaka tak jsem nesehnal vypinaci lak). Jako kazdej kluk jsem delal modylky vseho moznyho od aut az po lode, ale RC byla pro me tehdy absolutne nedostupna :-(

msob píše:
A s tím pojištěním - mi připadá lepší vázat pojistku na přístroj. Není pak problém, když si někdo nějakou soupravu půjčí - má jistotu, že je vše OK.


Moznost (dobrovolneho!) pojisteni by se mi libila. Ted me napadlo, nejsem sice expert na pojisteni ale existuje myslim neco jako pojisteni odpovednosti za skody. Neslo by to nejak naroubovat i na tohle?
A kdyz nekomu neco znicim - pokud je nejak prokazatelne ze je to fakt moje chyba (ono podle me nekdy je i sporne kdo za to muze - to ze je nekdo zelenac neznamena ze chybu musel udelat on) - tak podle me neni co resit. Proste jsem mu poskodil jeho majetek a on ma narok na nahradu skody.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 26.01.2005 20:39 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.3.2004
Příspěvky: 686
Honza: mas pravdu, pojisteni bude opravdu praktictejsi nez ridicak ;) byl to jen napad, rekneme krajni reseni. tak si rikam, kdyz mas dneska treba hospodu v ramci pojisteni pojistenou i proti narazu letadlem(strejda to tak opravdu ma ;) nevim proc ), vztahuje se to i na letajici modely? treba kdyz jim parkflyerem rozbijes okno, nahradi jim ho pojistovna? da se to pocitat taky za letadlo? :D kolikrat by se to asi fakt hodilo, ale na rozdil od auta je u modelu tolik moznosti poruch a dalsich faktoru ktere muzou zpusobit kolizi, ze by se dost tezko dokazovala neci vina. ale jinak, proc ne? ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 27.01.2005 7:39 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.11.2004
Příspěvky: 323
Bydliště: Okolí Ostravy
Pojištění odpovědnosti za škodu existuje a určitě se v dané pojišťovně půjde domluvit na "pojištění odpovědnosti z provozu RC modelů", ovšem je otázka ceny takového pojištění. Když agentovi pojišťovny někdo řekne, že může taky způsobit škodu v řádech desetitisíců Kč, tak cena pojistky asi půjde nahoru.

A k té hospodě - myslím, že letadlo jako letadlo, tady by asi pojišťovna platila, protože nebude mít ve specifikacích vyloučeny modely letadel. Ale bylo by to asi zajímavé. :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 27.01.2005 15:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.5.2003
Příspěvky: 1323
Bydliště: Plzeň - jih
msob píše:
...určitě se v dané pojišťovně půjde domluvit na "pojištění odpovědnosti z provozu RC modelů", ovšem je otázka ceny takového pojištění. ....

Zkoušel jsem se ptát v některých pojišťovnách a docela jsem se divil, jak se cukali. Ale je pravda, že někde se taková pojistka udělat dá, probíralo se to tady nebo na mojehobby. Jestli někdo ví kde to je, prosím, hoďte link.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 33 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz